Commons:انتخاب مجوز

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
انتخاب مجوز به زبان‌های دیگر:
+/−
Shortcuts
COM:CLIC
COM:CAL

این صفحه راهنما برای افرادی است که آثار خودشان را منتشر می‌کنند و به توصیه در مورد انتخاب بهترین مجوز آزاد برای اثرشان نیاز دارند.

اگر شما حوصله‌ی خواندن این متن را ندارید و فقط می‌خواهید بدانید که جامعه‌ی کامانز کدام مجوز را توصیه می‌کند، یکی از موارد زیر را انتخاب کنید:

  • {{self|GFDL|cc-by-sa-all}}: "کپی‌لفت (چند مجوزه GFDL و تمام CC-BY-SA)"
  • {{PD-self}}: "بخشش تمام حقوق (مالکیت عمومی یا اعراض از حق درصورتی که مالکیت عمومی معتبر نباشد)"

اما بهتر است که مابقی این متن را نیز بخوانید تا بدانید با چه چیزی موافقت می‌کنید!

ايدئولوژى و فلسفه[edit]

  • کپی رایت: حق تکثیر گونه‌ای از قانون مالکیت فکری است که به خالق یک اثر حق کنترل نحوه‌ی استفاده از آن را می‌دهد. این کنترل بصورت محدودیت ظاهر می‌شود: ثبت نمودن حق تکثیر اثری به منظور بازداشتن استفاده دیگران از آن اثر فکری.
  • آنتی کپی رایت: افراد ضد حق تکثیر معتقدند که نظام کنونی حق تکثیر و/یا هر نظام حق تکثیر دیگری نامناسب بوده و بایستی حذف و منسوخ شود. اگر شما ضد حق تکثیر هستید، احتمالاً می‌خواهید که اثر خود را تحت مالکیت عمومی منتشر کنید. در این مورد بخش بعدی را ببینید.
  • کپی لفت ایده‌ی استفاده از سیستم کپی‌رایت به منظور حذف محدودیت‌های معمول بکار رفته در کپی‌رایت است. اگر شما به کپی لفت اعتقاد دارید، احتمالاً می‌خواهید که اثر خود را تحت یکی از مجوزهای بخش آخر منتشر کنید

انتشار در مالکیت عمومی[edit]

هنگامی که شما اثری را تحت مالکیت عمومی منتشر می‌کنید (ویا اینکه تمام حقوق خود را در مورد اثر واگذار می‌کنید) شما کنترل خود را بر اثرتان از دست می‌دهید. در برخی از مراجع قضایی این امر به دلیل عدم قابلیت واگذاری حقوق معنوی امکان پذیر نیست اما افراد می‌توانند محدودیت حق استفاده و توزیع آن را فسخ کنند.

این امر بدین معناست که گرچه اثر مالکیت عمومی «آزادترین» نوع آثار بوده و می‌توان از آنها در کاربردهای مختلفی استفاده کرد، اما ممکن است خالق آثار مشتق از آنها، در اثر استفاده از مجوزهای سنتی محدود، آن را «غیرآزاد» منتشر کند.

برای اطمینان از «آزاد ماندن» آثار لازم است که آنها را تحت شرایط ShareAlike (حفظ مجوز) منتشر کرد.

شرایط معمول مجوزها[edit]

نام توضیح مجاز در ویکی‌مدیا کامانز؟
اجازه گرفتن استفاده کنندگان مجدد قبل از استفاده از اثر بایستی از صاحب حق تکثیر اجازه بگیرند. Stop hand.svg خیر
اطلاع دادن استفاده کنندگان مجدد هنگام استفاده از اثر بایستی به صاحب حق تکثیر اطلاع دهند. Stop hand.svg خیر
متن کامل استفاده کنندگان مجدد در هر بار استفاده از اثر بایستی متن کامل مجوز را نیز به همراه آن منتشر کنند. Green check.png آری
یادکرد (BY) استفاده کنندگان مجدد بایستی هنگام استفاده از اثر صاحب حق تکثیر را یاد کنند. Green check.png آری
حفظ مجوز (SA) استفاده کنندگان مجددی که آثار اشتقاقی بر پایه‌ی اثر ایجاد می‌کنند، درصورت انتشار آن بایستی هرگونه اثر مشتق را تحت مجوز اثر اصلی منتشر کنند. Green check.png آری
غیرتجاری (NC) از اثر تنها برای مقاصد غیرتجاری می‌توان استفاده کرد. Stop hand.svg خیر
غیراشتقاقی (ND) استفاده کنندگان مجدد مجاز به بازنشر آثار اشتقاقی از اثر نیستند. یعنی اثر قابل تغییر نیست. Stop hand.svg خیر

مجوزهای آزاد معمول[edit]

مخفف نام شرایط
CC-BY Creative Commons Attribution v1.0, 2.0, 2.5, 3.0 یادکرد
CC-BY-SA Creative Commons Attribution ShareAlike v1.0, 2.0, 2.5, 3.0 یادکرد، حفظ مجوز
GFDL GNU Free Documentation License v1.1, 1.2, 1.3 یادکرد، حفظ مجوز، متن کامل
FAL Free Art License v1.2, 1.3 یادکرد، حفظ مجوز، متن کامل

نسخه‌های قدیمی‌تر مجوز[edit]

بطور کلی استفاده از جدیدترین نسخه‌ی مجوزها توصیه می‌شود.

انتشار دومجوزه[edit]

استفاده‌ی مجدد از آثار در دو حالت امکان‌پذیر است: حالت اول «استفاده‌ی شخصی» است. برای چنین کاربرانی استفاده از تصاویر دارای مجوز دارای شرط «متن کامل» چندان راحت نیست. حالت دیگر استفاده‌ی یک کاربر از آن در یک سایت مشارکتی مانند ویکی است. در این حالت کل سایت توسط مجوز بخصوصی منتشر می‌شود و تمام مطالب موجود در آن بایستی از این مجوز تبعیت کنند. از آنجایی که هیچکدام از مجوزها با یکدیگر سازگار نیستند، چنین کاربرانی مجبورند تنها از مطالب دارای مجوز یکسان با مجوز سایت خودشان استفاده کنند.

به همین دلیل کامانز استفاده از مجوز دوگانه را تحت GFDL و CC-BY-SA (تمام نسخه‌ها) توصیه می‌کند. هر دو مجوز محدودیت حفظ مجوز دارند که تضمین‌کننده‌ی آزادماندن اثر، حتی در صورت تغییر آن است. استفاده از «تمام نسخه‌ها» برای مجوز CC-BY-SA قابلیت استفاده از آن را بیشتر کرده و به سایت‌هایی که مجبور به استفاده از نسخه‌های قبلی این مجوز هستند، امکان استفاده از آن را می‌دهد. استفاده از GFDL نیز اجازه‌ی استفاده‌ی راحت از اثر را در اکثر پروژه‌های ویکی‌مدیا فراهم می‌کند.