Commons:PMF ca

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Aquesta pàgina resumeix les preguntes més freqüents a Wikimedia Commons amb una resposta breu i enllaços a pàgines on s'aprofundeix més.

Preguntes sobre el projecte[edit]

Què és aquest lloc?[edit]

«Wikimedia Commons» (abreujat «Commons») és un dipòsit de fitxers multimèdia creat i mantingut per voluntaris i no per artistes remunerats. El nom «Wikimedia Commons» deriva de l'organització Wikimedia que gestiona tots els projectes Wikimedia, i del terme anglès common ja que és un projecte comú per a tots el diferents projectes de Wikimedia. Proporciona un dipòsit centralitzat d'arxius lliures com fotografies, diagrames, animacions, música, texts llegits, videoclips i diversos fitxers que siguin útils per a qualsevol projecte de Wikimedia.

Quin és l'abast d'aquest projecte?[edit]

Vegeu Commons:Abast del projecte.

Puc afegir-hi material?[edit]

Sí, és clar! De fet, és el que desitgem que feu. Simplement, comenceu pels primers passos per unir-vos al projecte.

Quin material puc carregar?[edit]

Podeu carregar qualsevol arxiu de contingut lliure que sigui útil per a qualsevol projecte de Wikimedia. La llicència lliurada ha de permetre l'ús comercial i la creació d'obres derivades.1 Vegeu més avall les preguntes sobre els drets d'autor per les condicions requerides de llicències.

Puc carregar miniaplicacions de Java o Flash web que siguin útils per explicar o mostrar un concepte?[edit]

En general, no. Vegeu Commons:Abast del projecte i tipus de fitxers. Commons no té el propòsit d'allotjar programari sinó fitxers multimèdia. Hi ha altres projectes que poden ser més adequats perquè compartiu el programari que heu creat. Vegeu, per exemple, una llista de facilitats d'allotjament gratuït de programari. Flash està en el límit entre programari i fitxer, però Java és clarament programari.

Puc carregar text del que en sóc l'autor?[edit]

Commons té contingut multimèdia (imatges, vídeo, so), no text. Segons el format i el contingut, el text pot ser acceptat en algun altre projecte de Wikimedia, com Viquipèdia, Viquitexts, o Viquillibres. Però tingueu en compte que no heu de copiar i enganxar text en aquests altres projectes llevat que estigueu disposats a deixar-los en domini públic o sota la llicència de documentació lliure de GNU (GFDL). Per exemple, per poder usar text d'un lloc web, encara que sigui seu, aquesta web externa ha de mostrar un avís clar de lliurament al domini públic o sota la llicència GFDL.

Per a que són les pàgines de galeria (l'espai de noms principal)? Com han de ser?[edit]

Les galeries són un complement a les categories, una altra forma de mostrar els arxius. Permeten mostrar les imatges organitzades, amb una llegenda, amb mides adaptades, etc. Típicament una breu introducció presenta el subjecte en diferents llengües (per exemple generat amb Commons Sum-it-up), seguit de seccions que utilitzen sovint l'etiqueta <gallery> (vegeu la pàgina d'ajuda).
Igual que els articles d'altres projectes, les galeries han d'estar al menys en una categoria i es poden afegir els enllaços als articles corresponents de la Viquipèdia (es poden generar amb l'eina Sum-it-up).
Una bona forma de dissenyar una nova galeria és adaptar-ne una altra d'un tema similar. Per exemple, les pàgines sobre espècies (animals o vegetals) necessàriament seran diferents de les pàgines sobre llocs (ciutats, països).

Preguntes sobre drets d'autor[edit]

Quines llicències han de tenir els meus arxius?[edit]

Us heu d'assegurar que tot allò que carregueu sigui de domini públic o amb alguna llicència lliure com la llicència de documentació lliure de GNU o CC-BY/BY-SA (per més detall vegeu Commons:Sobre les llicències i Commons:Senyals de drets d'autor). Si us plau, no us inventeu llicències. La majoria de coses que es poden trobar a la xarxa tenen els drets d'autor reservats. Llevat que diguin explícitament les condicions d'ús, no es pot assumir d'una altra forma. Quan publiqueu el vostre propi treball, podeu alliberar-lo al domini públic ({{DP-personal}}), o sota llicències específiques: {{self|nom de llicència}}, {{self|llicència 1|llicència 2}} etc. O podeu escollir una de les opcions del menú desplegable de llicències del formulari de càrrega sota l'apartat «Obra pròpia».

Puc carregar escanejats i imatges d'altres que he modificat?[edit]

Només el creador de l'obra original, o aquells que en tenen els drets, poden concedir una llicència. Un escanejat o una modificació no canvia automàticament aquests drets. Això vol dir que no podeu simplement agafar un arxiu d'Internet i posar-hi una llicència GFDL o CC.

Per què Commons no accepta el fair use?[edit]

Un dels principis fonamentals de Commons és «només contingut lliure», principi inegociable com la política del punt de vista neutral de la Viquipèdia. L'ús legítim (fair use) depèn de l'ús en el context editorial i, per tant, no és aplicable a un dipòsit d'arxius. A més, les lleis sobre el fair use varien d'un estat a un altre, amb diferents interpretacions, i la majoria de jurisdiccions no inclouen aquest concepte. Com a resultat, el contingut d'ús legítim rarament és utilitzable fora dels Estats Units. Com que el contingut de Commons s'ha de poder usar a tot arreu, Commons no pot acceptar legalment el contingut d'ús legítim.

Puc usar el material d'aquest lloc fora de Wikimedia?[edit]

Sí, podeu fer-ho. Tanmateix, haureu de comprovar la pàgina de descripció de la imatge (es pot veure clicant sobre la imatge) per veure la seva llicència. En la majoria dels casos només caldrà citar l'autor i la informació de llicència junt amb la imatge que publiqueu. Vegeu més detalls a Reutilitzar el contingut fora de Wikimedia.

Quina informació haig de posar en el resum o en la descripció?[edit]

Vegeu la guia de Primers passos. Es recomana usar i omplir la plantilla {{Information}}.

Com s'acredita que sóc l'autor?[edit]

Algunes de les llicències que usem requereixen l'atribució de l'autor. Això significa que l'autor s'ha d'acreditar cada vegada que s'usa la seva imatge. Assegureu-vos que poseu correctament el nom que voleu que es mencioni a la pàgina de descripció de la imatge. En els articles de la Viquipèdia, qui vulgui veure la imatge ampliada veurà el vostre nom. Alguns usuaris afegeixen el nom de l'autor en la llegenda de la previsualització en miniatura, però és una pràctica controvertida i no es pot garantir.

Preguntes tècniques[edit]

Amb quina resolució carrego les imatges?[edit]

La resolució més alta disponible serà la millor. No us heu d'amoïnar per l'espai de discs dels servidors, ni pels temps de descàrrega, ja que el programari automàticament genera versions reduïdes per les necessitats de les pàgines de la Viquipèdia.
Però, les versions reduïdes poden fallar si la imatge és realment molt gran i la seva reducció pren molt de temps o de memòria. Per imatges PNG, el límit màxim és de 12 megapíxels. Els JPEG grans només són problemàtics si estan desats en mode progressiu, ja que s'ha de processar la imatge sencera. Useu el mode baseline.
En cas que la imatge original sigui massa gran per a processar-la, carregueu a sobre una nova versió reduïda, d'uns 6 megapixels. La versió original continuarà disponible en l'historial de càrregues i ho podeu indicar en la descripció de la imatge.

Com puc usar una imatge d'aquí en una Viquipèdia?[edit]

Enllaceu-la com si fos una imatge local. Nota: Hi pot haver un petit retard en la visualització de la imatge a la Viquipèdia. Això és degut a les versions en memòria cau. Proveu de recarregar en el vostre navegador la pàgina de la imatge (no l'article). Vegeu també l'ajuda de MediaWiki, l'ajuda de Meta-wiki i l'ajuda de la Viquipèdia.

Com puc transferir una imatge de la Viquipèdia a Commons?[edit]

Si la imatge té una llicència lliure descarregueu la versió en alta resolució al vostre ordinador i carregue-la a Commons. Podeu usar l'eina CommonsHelper. Copieu la pàgina de descripció i comproveu que tingui el nom de l'autor, l'adreça url de la font (si és el cas), la data i una breu descripció. Afegiu la URL de la pàgina original de la Viquipèdia, i el nom de l'usuari que la va carregar. Comproveu que la marca de llicència i altres possibles plantilles siguin les correctes de Commons.

Com puc canviar el nom d'un fitxer?[edit]

Vegeu també Commons:File renaming
Si el fitxer és vostre i l'heu carregat recentment, vegeu les recomanacions sobre com anomenar-lo a Commons:File naming i afegiu la següent plantilla a la pàgina de descripció del fitxer, preferentment amb el motiu en anglès: {{rename|nom nou.jpg|2=uploader request: please rename to fix ... }} (demanat pel propi usuari, si us plau reanomeneu per corregir...)
Si el fitxer no l'heu carregat vosaltres mateixos, comproveu si el motiu és algun dels especificats a Commons:File renaming. En aquest cas, utilitzeu també {{Rename}} i expliqueu el motiu i el criteri corresponent aplicable.
Les pàgines de galeries es poden moure pels usuaris registrats usant l'enllaç «reanomena» que normalment es troba a les pestanyes sobre la pàgina (depèn de l'aparença que un tingui a les seves preferències). Aquesta opció no està disponible pels usuaris novells. En cas de necessitat demaneu-ho a algú altre.

Com puc canviar el nom d'una categoria?[edit]

Vegeu Commons:Rename a category.

Com puc posar una pàgina o una imatge en una categoria?[edit]

Per afegir una imatge o una pàgina a la categoria Daixonses, afegiu el següent enllaç al final de la pàgina: [[Category:Daixonses]]. Aquest enllaç farà aparèixer la caixa de categories al final de la pàgina, i mostrarà la pàgina en la categoria. Vegeu Commons:Categories per a més informació.

Com puc trobar la millor categoria per les meves imatges?[edit]

La categorització hauria de respondre les preguntes: què és?, on és? Per trobar les categories apropiades, o les galeries, vegeu la pàgina principal, la pàgina de cerca, l'eina Category i l'eina CommonSense. Aneu a la categoria més adequada per la vostra imatge i comproveu les subcategories fins que trobeu la més específica. Si no esteu segurs, deixeu-la en una categoria més general, però és millor que no estigui massa plena. Vegeu Commons:Categories per a més informació.

Com puc fer una galeria per les meves imatges?[edit]

Podeu crear una galeria d'usuari com a subpàgina de la vostra pàgina d'usuari (si sou l'usuari Daixonses, podeu crear la pàgina User:Daixonses/Galeria), o crear una categoria (per exemple, Category:Imatges de Daixonses). Totes les galeries d'usuari són a Category:User galleries, on podeu trobar exemple. Per veure totes les imatges que heu carregat, podeu veure el vostre registre o l'eina Gallery

Per què continuo veient la imatge vella i no la nova que he carregat?[edit]

Proveu netejar la memòria cau i actualitzar la pàgina en el vostre navegador. Algunes vegades es pot produir en cert retard al generar una nova previsualització d'una nova versió d'una imatge.
Podeu forçar la generació d'una nova previsualització amb aquests trucs:
  1. Aneu a l'adreça http://commons.wikimedia.org/w/thumb.php?f=Per_Stig_M%C3%B8ller.jpg&w=450 Copieu el nom de la imatge de la barra de navegació, per tenir el nom sense caràcters no llatins. Afegiu-lo desprès de «?f=» i canvieu el valor després de «w=» per la mida desitjada en píxels. Això forçarà la generació d'una nova miniatura de previsalització.
  2. Editeu la pàgina de la imatge. En la URL canvieu «&action=edit» per «&action=purge» i refresqueu fins que es generi la nova miniatura.
Si persisteixen el problemes d'actualització, una altra forma és usar una mida diferent, com per exemple 199px o 201px. Com que és una mida inusual, el programari haurà de generar-la de nou a partir de la nova versió en lloc de proporcionar una versió emmagatzemada de la vella.

Per què no puc veure algunes imatges?[edit]

Pot ser un problema de les miniatures (vegeu la pregunta anterior), o potser teniu un programari de blocatge de publicitat que tracta la imatge com a sospitosa. Podeu veure la Image:D-fructose.png? Si no la veieu, aquesta és probablement la causa del vostre problema. Aquesta imatge és a l'adreça URL http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/D-fructose.png que conté la seqüència «/ad/» interpretada com advertisement (publicitat). Canvieu la configuració del vostre programari per a que aquesta protecció no s'apliqui als dominis .wikipedia.org ni .wikimedia.org.

Com puc cercar imatges?[edit]

Useu la cerca i vegeu allà l'ajuda per a cerques avançades. També podeu anar als articles relacionats de diferents Viquipèdies i veure les imatges que usen. Algunes poden ser de Commons i haurien d'estar classificades en categories on en podeu trobar més.

Quin és el programari adaptat per aquest projecte?[edit]

Vegeu Commons:Tools, Commons:Tool integration i Commons:Features.

Tinc un munt de fitxers. Puc carreglar-los per lots en lloc d'individualment?[edit]

Sí. El Commonist és una eina de càrrega feta en Java amb una interfície gràfica d'usuari. Està comprovat que funciona bé amb Linux i MacOS, i hauria de funcionar amb Windows també (encara que alguns usuaris han trobat alguns problemes).
Els usuaris de Unix disposen d'un script de càrrega de fitxers, escrit en Perl per Eloquence, que funciona en la majoria de màquines Unix, Linux o Mac OS X.

Cal reanomenar un fitxer o una pàgina. És possible?[edit]

Articles: sí. Els usuaris amb compte autoconfirmat (més de quatre dies d'antiguitat) poden reanomenar articles usant la pestanya «reanomena» de dalt de la pàgina. Tingueu en compte que per títols en diferents llengües s'haurien de crear redireccions en lloc de reanomenaments.
Arxius (imatges): no (Bugzilla:709). Malauradament els arxius s'han de carregar de nou amb el nom correcte i després demanar la supressió del que té el nom incorrecte.
Categories: tampoc. Si la categoria mal anomenada és encara un nom probable (més que una errada), s'hauria de convertir en una redirecció amb el codi {{Category redirect}}. Les imatges s'han de canviar manualment de categoria. Tingueu en compte que, degut a restriccions tècniques, les categories han de ser en una única llengua: en anglès.

Quan intento carregar un arxiu em diu que el format no està permès[edit]

Assegureu-vos que en el camp «Nom del fitxer de destinació» estigui inclosa la extensió. Per exemple, «Taronges valencianes.jpg» i no només «Taronges valencianes».
Assegureu-vos que l'arxiu que esteu carregant tingui un dels formats permesos.

Vull usar una imatge de Commons, però n'hi ha una altra amb el mateix nom al meu wiki local.[edit]

Malauradament per ara les úniques opcions són esborrar l'arxiu local o carregar de nou la imatge de Commons amb un altre nom.

Com puc carregar una nova versió d'un arxiu?[edit]

En primer lloc, només ho podeu fer si el vostre compte té més de quatre dies.
Aneu a la pàgina de la imatge. Sota de l'«Historial del fitxer» teniu un enllaç que diu «Carrega una nova versió d'aquest fitxer». Seguiu l'enllaç i useu el botó «Navega» per trobar la nova versió en el vostre ordinador. En el camp «Resum» haurieu d'explicar alguna cosa com «hi-res version», «removed background noise» o «fixed colour balance». Cliqueu el botó «Carrega un fitxer» i rebreu l'avís de que esteu substituint un fitxer existent però, com que és el que voleu fer, podeu continuar.

Preguntes sobre la comunitat de Commons[edit]

Què és un administrador i com ho puc ser?[edit]

Vegeu Commons:Administradors.

On puc fer una pregunta?[edit]

Si voleu fer una pregunta que penseu que ja s'ha plantejat abans, utilitzeu el servei d'ajuda. Si la pregunta pot ser nova, o si voleu demanar l'atenció més ample de la comunitat, utilitzeu Commons:La taverna.

Com treballa Commons amb projectes similars?[edit]

Commons està molt interessat a treballar amb projectes que tenen propòsits similars. Vegeu, per exemple, Commons:10,000 paintings from Directmedia, Commons:Collaboration with Ourmedia i especialment FlickrLickr.

Què haig de fer si una imatge o una pàgina s'ha d'esborrar?[edit]

Vegeu Commons:Sol·licituds de supressió i Commons:Guia de supressió.

Quina llengua s'ha d'usar aquí?[edit]

En teoria, la que preferiu. Vegeu les convencions d'idioma per anomenar pàgines. Però, per raons tècniques, les categories haurien de ser en anglès.

Per què no es traslladen aquí totes les imatges de tots els projectes?[edit]

La raó més important és que algunes Viquipèdies tenen polítiques de llicències menys restrictives que Commons. Algunes imatges acceptades en altres projectes no són vàlides per Commons. Aquí no es permet, ni es pot permetre, contingut que no sigui lliure, per exemple amb fair use.
La gent que no sap prou anglès ho pot trobar complicat. Commons intenta proporcionar la informació en diferents llengües, però no sempre són completes o estan actualitzades. A més, algunes coses, com el nom de les categories, encara no es poden traduir.
La gent ha de crear un compte suplementari a Commons. Estan definides les especificacions per poder tenir un compte unificat, però encara no el tenim.

Què faig, una galeria o una categoria?[edit]

Els arxius sempre s'han d'afegir a categories descriptives, ja que si només són a galeries es poden treure fàcilment i quedar perduts. Les categories són útils per contenir les imatges sobre un tema. Les galeries, o pàgines d'articles, són útils per organitzar les millors imatges, les més il·lustratives, informatives i interessants. Per exemple, compareu Tennis i Category:Tennis. La informació en galeries es pot presentar ordenada de forma jeràrquica, com Pronunciation of Dutch municipality names i United States.
Si us trobeu totalment perduts, feu el que pugueu. Alguns temes tenen unes normes específiques i algú que participi en algun projecte específic ho arreglarà i us ho explicarà.

Com s'han d'organitzar les categories?[edit]

Intenteu copiar l'estructura d'una categoria existent. Assegureu-vos que cada nova categoria estigui com a mínim en una categoria superior. Vegeu si la vostra àrea té definit un esquema de categories, o si n'hi ha algun que us serveixi. Especialment per a espècies i països, l'estructura hauria de seguir les convencions existents. Per més informació vegeu Commons:Categories.